Het is mogelijk als werkgever die hun medewerker(s) op locatie willen laten testen om een tegemoetkoming aan te vragen. De tegemoetkoming is € 61,06 per afgenomen test.

Deze regeling is mogelijk gemaakt door het ministerie van Volksgezondheid (in totaal € 450 miljoen beschikbaar gesteld) en loopt een half jaar met een mogelijkheid tot verlening.
De regeling is vooral bedoeld voor bedrijven en organisaties voor wie thuiswerken niet mogelijk is (de vergoeding is voor het afnemen en analyser…

Lees meer

Bent u als werkgever verplicht uw werknemer door te betalen tijdens quarantaineziekteverzuim en mag u uw werknemers dwingen zich te laten vaccineren of bewijs te vragen of uw werknemer getest is?

 

Quarantaineziekteverzuim (werknemers zonder klachten)
Als op dit moment één van uw werknemers (zonder aantoonbare klachten) thuis moet blijven en niet op het werk mag verschijnen door mogelijke coronabesmetting omdat hij/zij in quarantaine moet bent u verplicht het loon door te betalen.  Dit…

Lees meer

Vanaf 1 september 2021 zou het advies van de bedrijfsarts leidend zijn bij de beoordeling van het re-integratietraject. Het wetsvoorstel is echter controversieel verklaard.

Door het wetsvoorstel zou een verschil tussen het medisch oordeel van de bedrijfsarts en de verzekeringsarts van het UWV geen reden meer zijn voor een loonsanctie voor de werkgever.
Echter, gezien de demissionaire status van het kabinet is het betreffende wetsvoorstel controversieel verklaard. Dit voorstel wordt dus doorgesch…

Lees meer

Bij een kwart van de ongevallen is de oorzaak van psychische aard 

Op dit moment is bij 23.000 arbeidsongevallen (25%) de hoofdoorzaak met minstens 4 dagen verzuim sprake van psychische overbelasting (denk aan bijvoorbeeld intimidatie en stress). Terwijl de rest (75%) de oorzaak van fysieke aarde (denk aan uitglijden, struikelen, vallen, overbelasting et. cetera) is.

 

U verkleint als werkgever de kans op ongelukken en gezondheidsklachten als u weet welke risico’s werknemers lopen in u…

Lees meer

 

Onder de Nederlandse werknemers is het ziekteverzuim sinds 2002 niet zo hoog geweest als in de laatste 3 maanden van vorig jaar volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Het ziekteverzuim onder werknemers van bedrijven en overheid was in het 4de kwartel van 2020 4,9%.

In de gezondheids- en welzijnszorg was het ziekteverzuim met 6,8% het hoogst, een stijging van 0,9% ten opzichte van het 4de kwartaal van een jaar eerder. Het is het hoogste ziekteverzuim sinds 18 jaar tijd. Oo…

Lees meer